Startsida / Inlägg

TV4 gör om Idol (igen)

av tramsfrans

Foto: Björn Lindahl

Släpp allt du har! TV4 meddelar att de ska göra förändringar i Idol! Det känns kanske avlägset att börja prata om höstens idolfinal redan i maj, men i en intervju med TT så avslöjar programledaren Pär Lernström att finalen kommer byta lokal från Avicii Arena (Globen) till Tele2 Arena. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”– Vi tyckte att det vore roligt att göra en riktig musikfest där vi kan bjuda in ännu mer människor. Tele2 Arena dök upp som ett väldigt spännande alternativ för avgörandet av säsongen, säger programledaren Pär Lernström till TT.”

Tele2 Arena tar in mer än dubbelt så många besökare än Avicii Arena, men flytten till den nya arenan beror knappast på att intresset för Idol plötsligt har blivit skyhögt. De flesta kan nog hålla med om att det är ett program som stod på sin topp för mer än ett decennium sedan. TV4 försökte skrota programmet redan 2012 för att satsa på X Factor istället, men efter ett års uppehåll var Idol tillbaka i rutan igen 2013. Sedan dess har många duktiga deltagare varit med och tävlat, men intresset för programmet är knappast lika högt som under guldåren.

Årets final ska äga rum den 25 november, vilket är tidigare än vanligt eftersom programmet måste gå i mål innan fotbolls-VM i Qatar sätter igång på allvar. En snabb titt i Globens kalender avslöjar att arenan redan är bokad 24-26 november för en uppsättning av musikalen Cats, och min gissning är att det troligtvis är därför som man valt Tele2 Arena.

Ytterligare en förändring är att fredagsfinalerna kommer bli längre, men färre till antalet.

”Till följd av ändringen blir det färre fredagsfinaler. Det kompenseras med att avsnitten förlängs med en halvtimme, från 1,5 timme till två.

– Vi får i princip lika mycket ’Idol’ under hela hösten, säger programledaren Pär Lernström.”

90 eller 120 minuters sändningstid kommer troligtvis inte göra jättestor skillnad, men det är en välkommen förändring att antalet fredagsfinaler bantas. Däremot så är det fortfarande oklart om TV4 kommer att behålla förra säsongens utskällda upplägg, där man inte fick veta vem som får lämna programmet förrän veckan efter. Om TV4 vill ha spänning och nerv så borde de återgå till det gamla upplägget, och avslöja vem som åker ut i slutet av varje fredagsfinal.

Det är långt till hösten, men det ska bli intressant att se hur många biljetter TV4 lyckas sälja till finalen i Tele2 Arena. Min gissning är att alla 40.000 platser inte kommer behövas, men jag har haft fel förr!

Taggar Idol
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB