Startsida / Inlägg

Naked Attraction kommer till Sverige

av tramsfrans

Foto: Discovery+

Idag kan jag äntligen berätta en god nyhet! Det kommer en svensk version av ett brittiskt dejtingprogram! Många av er har säkert hört talas om ”Naked attraction”, där en deltagagare ska välja ut en person att gå på dejt med bland potentiella kandidater som står bakom en vägg. Väggen hissas upp steg för steg, medan de potentiella dejtkandidaternas nakna kroppar ska analyseras och utvärderas!

Discovery+ skickade ut ett pressmeddelande nu under morgonen, där Aurora Brännström, sexualupplysare på RFSU och delaktig i redaktionen och castingen, säger följande:

– Jag ser att Naked Attraction Sverige har stor potential att nyansera debatten om ouppnåeliga eller osunda kroppsideal samt att programmet kan visa en motvikt till en ytlig dejtingvärld. Det känns lite som ett revolutionerande koncept med den positiva och lustfyllda tonen i kontrast till mycket annat i media och vårt samhälle idag.

Medan den brittiska förlagan till programmet handlar om att ”undersöka huruvida vi kan lita på våra primala instinkter för att hitta en partner” så verkar den svenska versionen fokusera på att allas kroppar är exakt lika vackra! Jag vet inte riktigt om jag håller med om att programmet kommer kunna ”visa en motvikt till en ytlig dejtingvärld”, för vad kan vara mer ytligt än att visa upp delar av sin kropp medan andra kommenterar vad de ser? Programmet går trots allt ut på att de potentiella kandidaterna ska ratas tills det bara finns en kvar, så den absoluta majoriteten av alla som visar upp sina kroppar kommer bli bortvalda.

Castingen har precis påbörjats, och min gissning är att det kommer bli en del bekanta ansikten. Det har blivit mer eller mindre regel än undantag i Sverige att samma personer dyker upp i olika dejtingprogram, och med tanke på att Naked Attraction inte direkt är ett program för blyga violer så är min gissning att det kommer medverka en del bekanta ansikten som inte är rädda för att synas.

Hur det blir med den positiva och lustfyllda tonen återstår att se, men programmets exekutiva producent har högtflygande planer.

– Naked Attraction har erövrat världen och vi är mycket stolta över att ta succén till Sverige. Naket är något helt naturligt men likväl något som skapar starka reaktioner. Det finns en skev bild av vad som anses vara ideal idag. Med Naked Attraction Sverige vill vi avdramatisera nakenhet samt visa på bredden och olikheter. Det här är ett väldigt omtyckt program, med ett viktigt budskap – alla är olika, både på insidan och utsidan.

Jag har slötittat på enstaka avsnitt av den brittiska versionen, och den svenska versionen verkar som sagt bli rätt annorlunda med sitt fokus på kroppshyllningar och det övergripande målet att slå hål på skeva ideal. Dejtingprogram brukar oftast inte ha som mål att förändra samhällets ideal, men Naked Attraction har siktet inställt på revolution. Jag önskar alla inblandade ett stort lycka till!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB