Startsida / Inlägg

Smygfilmkritiken mot Bachelor-produktionen

av tramsfrans

Foto: TV4/Sjuan

Jag har tidigare rapporterat om årets säsong av Bachelor, och att det har varit en säsong som har gått i dramatikens tecken. Det är i skrivande stund oklart om någon har hittat varaktig kärlek i programmet, men något som däremot står bortom alla tvivel är att en stor del av programtiden har vikts åt att provocera fram konflikter mellan tjejerna.

En självklar del av programmet är eftersnacket i ”Tjejerna avslöjar allt”, där tjejerna får kommentera vad som visats i programmet samt bortklippt material. I podcasten Tjejpodden så riktar en av årets deltagare Nora Landgren kritik mot formatet, och menar att det är upplagt för mobbning. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”– Där tycker jag att det blir väldigt dubbelmoral för det är ni som triggat fram en reaktion för ni tagit in tjejer på det här sättet. Ni vill ha en reaktion och sen när ni får reaktionen, då anklagar ni oss för den reaktionen och säger ’men vad är det ni håller på med, tjejer?’ Och jag blir såhär, fast det var ju exakt det här ni var ute efter så lek inte att ni är oskyldiga.”

Här håller jag verkligen med Nora! Vissa deltagare har varit mer konfrontativa än andra i programmet, men TV4 vet naturligtvis vad de gör när de visar upp smygfilmat material där deltagare pratar illa om varandra. ”Tjejerna avslöjar allt” kan i bästa fall vara en möjlighet att lösa tidigare konflikter, men för det mesta har det varit som att hälla bensin på en eld som precis har blivit släckt.

”Under tiden i huset får deltagarna inte ha kontakt med någon hemifrån. Enligt Nora Landgren anförtrodde man sig i stället till anställda inom produktionen. Men i efterhand har det visat sig att de haft dolda mikrofoner eller kameror på sig och använt det inspelade materialet i programmet, vilket hon också kritiserar.”

Om ni frågar mig så tycker jag det är ett under att TV4 varje år lyckas hitta 20 tjejer som går med på att vara med i tv på de där premisserna. Alla är så klart där frivilligt, men det förvånar mig att så många tycker att det verkar vara värt det. Inspelningen pågår i nästan två månader för de som är där längst, och deltagare behöver hela tiden tänka på att det kan finnas dolda mikrofoner eller kameror. Det är såklart inte konstigt att det finns kameror på en tv-inspelning, men deltagarna får uppenbarligen aldrig vara lediga och vet att allt de säger i ett svagt ögonblick kan användas mot dem senare.

I Big Brother och Paradise Hotel så kan man iallafall vinna pengar för att bli konstant filmad och övervakad, men i Bachelor så sker betalningen i rosor. Helt klart en vinstaffär för TV4!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB