Startsida / Inlägg

Veckans brott går i graven

av tramsfrans

Foto: Janne Danielsson, SVT

Släpp allt du har, ett av SVT:s mest folkkära program går i graven! Nu under tisdagsmorgonen avslöjade programledaren Camilla Kvartoft att det inte blir någon fortsättning på ”Veckans brott” i SVT. Programmet är kanske mest känt för sin profil Leif GW Persson, som dock lämnade för några år sedan och gjorde ett liknande program på TV4 istället.

I Morgonstudion på SVT berättar Camilla mer om nedläggningsbeskedet. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”– Det är vemodigt, lite overkligt faktiskt. Men det är nog dags att hitta på något annat. Jag tror att man tänker att det behöver ges plats åt andra program. Vi har ändå hållit på i elva år, säger Camilla Kvartoft i SVT:s ”Morgonstudion” i samband med avslöjandet.

Hon säger att brott numera tas upp i fler program, som i nyheter och dokumentärer.”

Jag vet inte om det är något nytt att brott tas upp i nyheter och dokumentärer, men det har helt klart skett en explosion inom genren de senaste åren. Den som vill hitta tv-underhållning eller nyhetsrapportering om brott behöver iallafall knappast vänta till ”Veckans brott” på tisdagar. Finns det inget på tv så kan man alltid lyssna på någon av alla true crime-poddar om fasansfulla saker som hänt!

Det känns aningen ironiskt att det pratas mer om brott än någonsin tidigare, och att SVT i det läget bestämmer sig för att lägga ner sitt enda renodlade tv-program om ämnet. Det är oklart vad som kommer istället, men om de inte ersätter Veckans brott med något annat inom samma område så lämnar de mer eller mindre walkover till TV4. Programmet tuffade visserligen på några säsonger till utan Leif GW Persson, men att ge upp i det här läget känns förhastat.

Med tanke på hur intresserade folk är av våld, droger, gängkriminalitet, polisarbete och annat på samma tema så borde de ha material för att göra ett program om dagen snarare än ett i veckan. Mitt förslag är därför att Veckans brott ersätts med ”Dagens brott”, som kan sändas varje dag året runt. De kommer iallafall inte ha någon brist på engagerande ämnen att ta upp i programmet.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB