Startsida / Inlägg

SVT-hallåornas comeback

av tramsfrans

Foto: SVT

I våras meddelade SVT att de tar tillfälligt skulle ta tillbaka sina hallåor! Anledningen var coronapandemin, och för att de ville visa tittarna att de fanns i ”tuffa tider” där ”önskan om sällskap dagtid efterfrågats”.

Under juli månad togs dock hallåorna bort som det mesta av underhållningen på SVT varje sommar. Det är oklart om SVT ansåg att de tuffa tiderna därmed var över, men ingenting stoppar semesterperioden på SVT!

Nu kommer dock SVT med ett nytt hallåabesked inför julen. Aftonbladet Nöje rapporterar.

”Nu gör de comeback lagom till julhelgen. Enligt uppgift så börjar de synas i rutan på Lucia och ska sedan lotsa tittarna under hela jul- och nyårshelgerna.

– Det var så uppskattat, tittare hörde av sig och var glada för det sällskap de fick under dagen. Nu närmar vi oss också en tid då man kan känna sig extra ensam eftersom man brukar samlas runt julhelgen, säger Jovan Radomir som blir en av tre bildhallåor som kommer att hålla tittarna sällskap.”

Det känns fint att SVT vill sträcka ut en hand till alla ensamma, men frågan som jag ställer mig är varför de inte alltid vill göra det? Det borde väl alltid vara deras uppdrag att hålla tittarna sällskap, oavsett om det är tuffa tider eller inte? Varför ser man inte till att hallåorna kommer tillbaka igen på permanent basis istället för att ha dem några veckor i taget utan någon särskild logik? Om man är ensam och isolerad under julen är nog risken stor att man är det under övriga året också.

Att det är de äldre tittarna som avses är underförstått, men under året har SVT gjort sitt bästa för att göra sina äldre tittare besvikna. Först vägrade man förlänga tv-gympan med Sofia Åhman, och så sent som häromveckan meddelade SVT att det inte skulle bli någon förlängning av ”Det sitter i väggarna” eftersom inte tillräckligt många unga personer tittade på programmet. Efter kraftiga tittarreaktioner och negativ rapportering i media så fick SVT ändra sig om både tv-gympa och ”Det sitter i väggarna”, och det blir nu nya säsonger av båda.

Den bästa julklappen som SVT skulle kunna ge till sina tittare hade varit att sluta behandla sin publik som en velig Tinder-dejt. Nu får vi hallåor under ungefär 2-3 veckor i december, men i januari blir allt lika opersonligt som vanligt igen. SVT skulle troligtvis vinna mycket på att uppskatta sina tittare och ge dem det de vill ha året runt istället för några veckor i taget.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt-
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB