Startsida / Inlägg

Föräldrar rasar över julkalendern

av tramsfrans

Foto: SVT

Släpp allt du har, decembers första folkstorm är här! En av de mest uråldriga jultraditionerna vi har i det här landet är att rasa över julkalendern, och nu är det dags i år igen. Julkalendern driver med att tomten inte finns på riktigt! Nöjesbladet har besökt svenska kommentarsfält och rapporterar från platsen:

”I premiäravsnittet uttrycker Per Andersson, som spelar en av de riktiga tomtarna på Nordpolen, oro eftersom många har slutat tro på tomten.

– Nästan alla föräldrar klär ut sig till mig på julafton och dåligt dessutom med någon kudde som mage. De där fåntrattarna urholkar mitt varumärke, men det finns inget som går upp mot den äkta varan, säger han.”

Den som vill skydda svenska barn från upptäckten att tomten inte finns på riktigt har kämpiga veckor framför sig. Att hålla svenska barn aningslösa är svårare än någonsin eftersom majoriteten av dem sitter med surfplattor några timmar om dagen, och där kan man när som helst exponeras för den livsfarliga informationen. Porr, våld och Tiktok finns i mängder, men det absolut värsta skulle vara om barnen fick reda på den livsfarliga tomteinformationen.

”Repliken har fått många tittare att rasa på sociala medier. 

”Usch, här har man kämpat med att behålla magin så länge som möjligt och så blir det bara pannkaka… känns jätteledsamt”, skriver en annan upprörd förälder på SVT:s Facebooksida.”

Det är bara första december och julen är redan förstörd! Kanske är det här den nya lägstaribban för att kalla något ”jätteledsamt”? Spontant så känns det mer ledsamt för föräldrarna än för barnen, som troligtvis kommer klara sig ändå. Värre saker har nog hänt, och på SVT tar man kritiken med ro.

”– Den här repliken var väl mer en flört med vuxenpubliken och flyger nog över huvudet på de allra minsta. Vår avsikt har självklart inte varit att förstöra magin med tomtar, vi vill tvärtom göra tomtevärlden ännu mer magisk.”

Nu återstår det att se hur många gånger till som SVT kommer få kritik över att de förstör julen innan den 24 december. Det är till exempel bara två veckor kvar till Lucia, och det brukar innebära högsäsong för upprördhet och starka känslor.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB