Startsida / Inlägg

Malin Berghagens klimatkamp – del 2

av tramsfrans

Foto: Stefan Mattsson

I vintras rapporterade jag om Malin Berghagens klimatkamp och att hon ställde in två stycken yogaretreats i Costa Rica på grund av miljön. Nu har Malin skrivit ett nytt inlägg på sin blogg där hon reflekterar kring vad man kan göra om man lever i både Spanien och Sverige och måste pendla mellan de två länderna. Malin bloggar:

”Världen kräver att vi flyger mindre och jag har två hem som ta en vecka eller mer om jag cyklar emellan dom. Det kräver en enorm planering och jag vet inte om en veckas cyklande inkluderar att jag cyklar non stop.”

Det känns väldigt optimistiskt att tro att det tar en vecka att cykla mellan Stockholm och Palma? Ska man klara av de 300 milen på sju dagar så innebär det att man skulle behöva cykla ungefär 42 mil per dygn, och det kanske blir lite väl intensivt. Eventuellt vill man kanske sova några timmar och stanna för en fika någonstans i Frankrike, och då får man lägga på ytterligare några timmar.

”Jag har sedan länge kompenserat med att tex inte äga en bil, åka kommunalt och så mycket det bara är möjligt köpa ekologiskt. Men jag känner att om jag vill leva så här med två hem bör jag hitta ännu mer nya lösningar. Förutom att klimatkompensera och köpa skog så behöver jag fokusera på att sluta med allt som inkluderar frakt flyg och last fartyg.”

Ekologisk mat och kollektivtrafik i all ära, men spontant så känns det svårt att ha en klimatpositiv livsstil om man har två stycken hem som ligger 300 mil ifrån varandra. Speciellt miljövänligt kommer det iallafall aldrig att bli, oavsett hur många närproducerade äpplen man köper.

”Och faktum är att jag lever mer nära mitt miljö ansvar här. Allt ligger bara några steg bort och allt jag tycker om produceras på ön. Så det blir till att bli ännu tuffare i mina vardagliga val för miljön för att kunna flyga hem hit lite då och då.”

Malin Berghagens klimatkamp fortsätter! Köper man bara ekologiska produkter så är det säkert lugnt att flyga 300 mil enkel resa ”lite då och då”!

Jag vill poängtera att jag inte tycker Malin är värre än någon annan utlandssvensk. Att däremot göra anspråk på att vara miljövän när hela ens livsstil bygger på att dela sin tid mellan Spanien och Sverige känns dock inte speciellt trovärdigt hur man än vrider och vänder på det.

Klimatkampen fortsätter, en flight till Palma i taget! Sitter man på planet så kan man iallafall trösta sig med att juicen man dricker ombord är ekologisk.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB