Startsida / Inlägg

SVT om Opinion Lives efterträdare

av tramsfrans

Foto: SVT

Tidigare i våras meddelade SVT att de lägger ner sitt debattprogram ”Opinion Live” och ersätter det med ett nytt format. Ni som var rädda för att det skulle vara slut med människor som skriker på varandra i public service kan dock andas ut. Det kommer fortfarande vara dumma personer som blir osams i tv!

I en debattartikel i DN berättar SVT:s programdirektörer om riktningen för det nya debattprogrammet.

”Vi söker nya format för vår opinionsjournalistik, som ersätter Opinion Live från årsskiftet. Det börjar redan i höst där vi aktivt för samman människor med starkt polariserade åsikter i kontroversiella frågor. Inte nödvändigtvis för att enas, men för att med nyfikenhet försöka förstå den andres uppfattning.”

Det känns gulligt att SVT tror att människor med starkt polariserade åsikter i kontroversiella frågor kommer att börja förstå varandras uppfattningar efter en tio minuters livesänd tv-debatt. Troligtvis blir de bara ännu mer arga på varandra eftersom ingen kommer få tala till punkt.

Debatter i all ära, men frågan är hur mycket en tv-tittare egentligen får ut av att kolla på en debatt mellan övertygade kommunister och MUF-medlemmar. Speciellt eftersom folks åsikter troligtvis ligger någonstans mittemellan. Någon vinnare i debatten blir troligtvis svår att hitta, varken bland debattörerna själva eller tv-tittarna som får kolla på när två motpoler möts och skriker ut sin åsikt till en motståndare som absolut inte kommer lyssna på några motargument.

Om man vill få folk att känna sig delaktiga i opinionsjournalistik så borde man förslagsvis göra den mer nyanserad, istället för att föra samman extrema motpoler som väldigt få personer egentligen håller med. Vad som är nyanserat är nästa svåra nöt att knäcka, men jag är rätt säker på att svaret inte ligger i de extrema motpolerna. Risken finns att det snarare polariserar debattklimatet ännu mer.

Nu ska jag tack och lov sluta vara seriös. Jag återkommer imorgon med en analys av Carolas packning till Så mycket bättre eller något annat meningsfullt!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB