Startsida / Inlägg

Andreas Wijk talar ut om flygskammen

av tramsfrans

Foto: IBL

Släpp allt du har, en kändis har talat ut om sina flygvanor och hur elaka alla klimataktivister är! Tidigare i våras fick Andreas Wijk negativ feedback av Aningslösa influencers för sina flygresor, och om det är någonting som influencers inte klarar av att hantera så är det att bli ifrågasatta för sina livsval! Nöjesbladet rapporterar:

”Det resulterade enligt honom i en hatstorm, trots han gått ut och sagt att han skulle dra ner på flygandet. Det berättar han om i podcasten ”Värvets” dokumentär om flygskam.

– Jag har under mina tio år inte fått mycket hatkommentarer men det jag möttes av var otroligt fyllt av skam och skuld och ingen konversation för fem öre. Jag vill inte hålla på och bråka så då slutar det med att jag slutar prata i stället, när jag faktiskt försökte öppna för en konversation”

En hatstorm är såklart aldrig kul att drabbas av, oavsett vad det handlar om. Att förvänta sig en saklig sansad konversation på sociala medier är dock troligtvis för mycket begärt i dessa tider, och speciellt när det handlar om klimatet. Frågan är ju dock vilken typ av konversation som Andreas förväntade sig? En applåd över löftet att eventuellt dra ner på flygandet? Från 10 flygresor om året till endast 5? Förväntar man sig en ryggdunk för det så är det upplagt för besvikelse.

”Andreas Wijk säger att han börjat reflektera över sitt flygande och att han tillsammans med flera av sina kollegor ska gå en kurs för att förstå flygets påverkan.

– Det är där jag är nu. När jag har andra hjärtefrågor som jag är mer engagerad i vet jag statistik. Jag har demonstrerat mot trafficking men i det här så har jag inte koll, så jag måste lära mig. ”

Här förstår jag dock inte riktigt vad Andreas menar. Alla vet väl att det är mer eller mindre dåligt att flyga, men gör det ändå? Behövs det verkligen en ”kurs” för att förstå? Och vad har trafficking med saken att göra? Karma i all ära, men spontant känns det inte relevant att ta upp sina övriga engagemang i livet i just den här debatten.

Själv så har jag behandlat Europa som ett flipperspel och flugit kors och tvärs över kontinenten hela året, så jag vill poängtera att jag absolut inte är någon förebild i klimatfrågan. Om jag skulle få kritik för det så hade jag dock inte bemött det med att spela dum och säga jag ska ”gå en kurs” för att förstå att det är dåligt att flyga.

Det är inte konstigt att folk på internet blir arga på influencers när de bemöter kritik på det sättet. Hatstormar är aldrig konstruktiva, men om man hävdar att man inte har koll på att flyg är dåligt så häller man bara bensin på elden.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB