Startsida / Inlägg

RECENSION: Carolas julkonsert

av tramsfrans

Igår så var jag på Carolas julkonsert i Filadelfiakyrkan! Som ni ser på bilden så befann jag mig på tryggt avstånd från scenen. Ärligt talat så blev jag förvånad att jag över huvud taget blev insläppt i en religiös lokal med tanke på mitt syndiga leverne, men efter lite ”ursäkta men jag kommer faktiskt från Aftonbladet” så gick det bra. Puh! Lite fördelar måste man ju ändå få när man bloggar på Sveriges största tidning.

Carola är ute på en julturné nu med namnet ”Drömmen om julen”. Som av en slump så heter hennes nya julskiva samma sak! Personligen så förstår jag inte vad det finns att drömma om eftersom det blir jul varje jävla år oavsett om man vill det eller inte, men jag antar att det är en del av ett djupare budskap som jag inte förstår.

Ingen kan fira jul på samma sätt som Carola. Det är hon väldigt tydlig med under hela konserten. För att säkerställa att ingen i publiken ska missförstå budskapet i hennes musik så ser hon till att vara extra tydlig, inte bara med orden utan även med handling. Under ”Nu tändas tusen juleljus” så tänder hon till exempel ett ljus! Bra och tydligt av Carola tycker jag.

Apropå publiken så är den alltid den samma när folkkära svenska artister uppträder. Majoriteten av fanbasen består alltid av tanter och bögar. Jag personligen kvalar förmodligen in i båda kategorierna, men det är ju ingen nyhet. Den här gången så var det även en hel del barn på plats, samt flyktingarna som bodde hemma hos Carola under förra året. Plus Kristin Kaspersen! Ja ni hör ju själva, alla som betyder något var där!

Julkonserter brukar oftast inte vara speciellt revolutionerande. Man vet liksom vad man får redan innan. Så många julsånger finns det faktiskt inte, och har det skrivits någon ny jullåt så är den oftast inte speciellt banbrytande. På det sättet så innebar ”Drömmen om julen” inga överraskningar, och tur är väl det! Vi vet ju alla att det tar hus i helvete i hela Sverige så fort någon försöker göra en förändring i julrepertoaren (hej SVT, Kalle Anka och PK-maffian).

Den största behållningen med Carola är som vanligt mellansnacket. Hon läste bland annat högt ur sin nya stämningsfulla kokbok ”En godare jul”. Att Carola gett ut en kokbok kom som en överraskning inte minst för henne själv, men som tur var så har hon inte gjort så många av recepten själv! Hon har mest snott dem från sin döda pappa, släktingar och flyktingarna som bodde hos henne förra året.

Jag måste dock säga att Carola var förvånansvärt rolig! Hon hade till och med självdistans. Hon konstaterade till exempel att om det är julkonsert så FÅR man faktiskt prata om Jesus hur MYCKET man vill, och SOM hon pratade om honom! Hon lät mer kär än den galna svartsjuka tjejen på Eriks gård i Bonde söker fru!

Ni kanske redan har listat ut det, men jag är inte så mycket för julkonserter. Det går alldeles för sakta och långsamt för mig. Jag behöver fart, tonartshöjning och vindmaskin! Flera gånger under konserten så ville jag att Carola skulle riva av sig klänningen och brista ut i spontansång till ”Hey Mickey”, men det hände aldrig.

Jag vet inte om jag är betrodd att ge plusbetyg än men om jag hade gjort det så hade jag gett Carola tre plus. Stabilt och proffsigt men inte så att man ramlade av stolen. Det var troligtvis inte syftet heller, men ändå. Hon hade ju iallafall kunnat avsluta med Mitt i ett äventyr, eller åtminstone lite gospel.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB