Startsida / Inlägg

Sammanfattning av Rickard Olssons vasaloppskamp

av tramsfrans

Foto: Natanael Johansson

Om jag bara ska välja EN nyhetshändelse från veckan som gått så måste jag säga att Rickard Olssons vasaloppskamp har varit den som berört mig allra mest. Jag ska försöka sammanfatta kort vad som har hänt så att ni får en överblick av ett bråk som skakat om Sverige i grunden.

Göteborgsposten intervjuar Rickard Olsson angående faktumet att han inte längre får vara åkande reporter för Vasaloppet, en tradition som kan härledas tillbaka ända till 1500-talet. Vissa källor hävdar att Rickard Olsson åkte Vasaloppet redan innan Gustav Vasa själv gjorde det.

Det uteblivna vasaloppsåkandet på SVT Play har fått Rickard att RASA!

”Förra året hade vi 159 000 som följde oss på SVT play. Många följde alla tolv timmarna. Det var succé och har varit i flera år. Varje vecka, året runt kommer det fram folk som vill prata Vasalopp och undrar hur tränad jag är”

Trots att folk har tittat på programmet i 12 hela timmar så väljer nu SVT att stryka Rickard Olsson. 159.0000 personer (159001 med Rickard Olsson själv) blir snuvade på 12 timmars kvalitetsteve. Vad kommer härnäst, ställa in Kalle Anka på julafton?

”Producenten som bestämt det låter som Maud Olofsson i Nuonaffären när hon svarar. Hon säger ”Vi skruvar alltid på formen för att göra det bättre”. Här tar man ju bort något som uppenbarligen fungerat utmärkt och fått ett otroligt folkligt genomslag. Det producenten gör är inte att göra något bra bättre utan att byta ut den som gjort det. Det är inte att utveckla, det är att avveckla”

Det är inte normalt att Maud Olofsson blir inblandad i svenska kändisbråk, men det är uppenbart att Rickars vasaloppsbråk har många likheter med Nuon-affären. Båda är ett stort svek mot svenska folket, och precis som i Nuon-affären så vill ingen ta ansvar och ger bara slingrande svar. Nuon kostade svenska skattebetalare 53 miljarder kronor. Det är i skrivande stund oklart vilka konsekvenser Rickard Olssons uteblivna vasaloppsåkande kan få.

”Det här är en för liten sak för en prestigefylld länsstyrelse som SVT. Men jag kan ju önska att de ändrar sig. Jag brukar ju halvt på skämt halvt på allvar säga att SVT är en förkortning av Sovjet. Icke vinstdrivande företag har en tendens att fungera mer som en slumpgenerator än företag som måste gå med vinst för att betala ut löner.”

SVT är precis som Sovjet! Rickard Olsson får passa sig så att han inte blir deporterad till arbetsläger i Sibirien tillsammans med Lasse Kronér. Det är precis det som händer med gamla avdankade SVT-profiler när de inte längre får vara med i program. Jag har till exempel inte sett humorduon Anders och Måns på flera år, så min kvalificerade gissning är att de blivit deporterade för länge sen och jobbar nattskift i saltgruvor.

Som tur är så har ett hopp tänts för Rickard Olsson. Imorse i Mix Megapol erbjöd Gry Forssell Rickard att få bevaka Vasaloppet för radiokanalens räkning. Det här innebär alltså att vi eventuellt får höra Rickard Olsson flåsa i 12 timmar istället för ett medley med olika Takida-låtar och ”ny fräsch musik” som Chandelier med Sia.

Kämpa på Rickard! Vet inte om du kommer ihåg när jag var med i Vem Vet Mest, men jag har gillat dig ända sedan dess. Trots att jag åkte ut på en sportfråga!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB